Het vlindereffect

 

Je sluit toch een jaar af met het gevoel dat het weer snel is gegaan. Je denkt nog eens terug aan de mooie- en minder mooie momenten, wat het jaar voor jou heeft gebracht en waar je tegenaan liep… 

Heb je genoeg aandacht gegeven aan je dierbaren, hoe het staat met je gezondheid en waar de teller staat op je geluksmeter, met als ‘klap op de vuurpijl’ het bekende lijstje met goede voornemens.

Een kleiner groepje onder ons staat aan het eind van een jaar stil bij op welke kruispunten zij hebben gestaan en welke afwegingen zij daar hebben gemaakt en wat hen daartoe heeft gebracht. Een nog selecter groepje stelt vervolgens de vraag wat zegt dit alles over mij, mijn zijn, wat zijn de patronen. De echte ‘diehards’ gaan nog een tandje dieper en vragen zich af wat zijn de gevolgen, past dit bij wat ik van mijn leven verwacht, maakt dit alles mij tot een beter mens, een gelukkiger mens. De overtreffende trap zit in; wat is het effect op anderen, op mijn omgeving en wat doet dat vervolgens weer met mij, zakelijk en privé. En de cirkel is rond!

Wij leerden van onze ouders ‘Geluk zit in de kleine dingen’! Kleine oorzaken kunnen grote gevolgen hebben, ook wel het Vlinder-effect genoemd. Een term vooral in de economie en de meteorologie gebruikt voor de onvoorspelbaarheid van systemen (James Gleick ‘Chaos’). De minieme luchtverplaatsing door vlindervleugels kan uiteindelijk leiden tot een orkaan aan de andere kant van de wereld. Onvermoede toevalligheden worden versterkt door het gedrag van mensen wat grotendeels bepalend is voor de ontwikkeling die volgt.

Het vlinder effect treedt ook op als wij vaker een woordje van ‘maar’ twee letters gebruiken, een voorbeeld: Niemand schrijft ‘Fijne feestdagen, maar ook een gelukkig nieuwjaar!’, want wat je niet wilt zeggen is dat het gaat om een ‘gelukkig nieuwjaar’ en minder om ‘fijne feestdagen’. Nee jouw wens gaat om allebei! Daarom gebruik je het woordje én en niet het woordje maar.

Wij wensen jou daarom fijne feestdagen én een gelukkig nieuw jaar! Want het draait komend jaar om jou! Ons advies: werp alle ingewikkelde voornemens van je af en gebruik het komende jaar niet het woordje maar, maar (ja, nu wel) beperk je tot het gebruiken van het woordje én. Én geniet van het resultaat, want dat wordt groots!