Organisaties stellen zich nog wel eens de vraag wat coachen met paarden extra biedt.

Net even anders

In het algemeen beoogt coaching gedragsverandering tot stand te brengen door blokkades op te heffen en hulpbronnen te mobiliseren. Wat coachen met paarden extra biedt is, dat cliënt en paard direct met de problematiek aan de slag gaan. In verschillende oefeningen, buiten de comfortzone, in de buitenlucht.

Door bepaalde eigenschappen die paarden bezitten krijgen personen en teams dieper inzicht in de problematiek. Daarbij is de ervaring ook dat het contact met het paard een gebeurtenis is die mensen raakt. Deze positieve emotie is een krachtig anker dat maakt dat mensen lang positief op de coaching reflecteren. De combinatie met Motiverende gespreksvoering, maakt deze vorm van coaching tot een concrete en effectieve methode. Motiverende gespreksvoering (Windesheim) is een wetenschappelijk onderbouwde methode die gericht is op het overwinnen van ambivalentie.

Ervaringen

In de coachsessies ontmoet ik mensen die stappen willen zetten in hun ontwikkeling. Ik ontmoet ook mensen die vooral willen doen en ervaren, omdat zij trainingsmoe zijn. Ik ontmoet mensen die een oplossing zoeken voor de uitputting die zij ervaren. Ontstaan door keuzes die door hen of voor hen zijn gemaakt. Door een mismatch met hun waarden en normen systeem. Door een mismatch met aanwezig talent.

Ik zie ontlading als mensen geaard in het hier en nu tegenover het paard staan. Als zij de innerlijke rust en de kwetsbaarheid van het contact diep bij hen laten binnenkomen. Ik zie dat wegkijken voor mensen moeilijk wordt als het paard, zonder oordeel, in gedrag laat zien wat er bij hen van binnen speelt. Ik zie ook dat mensen de motivatie vinden om verandering aan te brengen in hun leven en daarin ook concrete stappen zetten.

Breinleren

Als we coachen met paarden bezien vanuit de theorie van het breinleren, dan zien we dat alle principes van het breinleren daarin terugkomen. Een positieve stemming, een veilige omgeving, werken aan een doel, sociale interactie, oefeningen op steeds verschillende manieren, zelf uitpuzzelen hoe iets werkt, zintuiglijk rijke ervaringen, lichaamsbeweging en buitenlucht. Dit doet wat met ons brein, want gunstige prestaties roepen positieve emoties op. Je doet iets wat volgens de hersenen beloond moet worden. Er komt dopamine (motivator) vrij dat je beloont met een prettig gevoel. Er komt endorfine vrij, wat zorgt voor een gevoel van geluk. En wat adrenaline, wat de alertheid verhoogt. Dit verklaart waarom mensen die coachen met paarden hebben ervaren de coaching nog lang positief herbeleven.

Toepassing

Blijft de vraag wat kun je ermee en wat levert het op. De methode is breed inzetbaar, zolang er sprake is van een doel (wens) en de wil tot samenwerken. Ook als het precieze doel niet helemaal is uitgekristalliseerd. Want vaak kunnen we makkelijker benoemen wat we niet meer willen dan benoemen wat we wel willen. Hierna noem ik een aantal toepassingen gericht op organisaties:

 • Doelen halen en concrete stappen zetten
 • (Persoonlijk) Leiderschap ontwikkelen
 • Keuzes maken, (betere) beslissingen nemen
 • Leren loslaten
 • Voor jezelf opkomen, grenzen stellen, omgaan met dominantie
 • Beter zelfbeeld ontwikkelen
 • Zelfbewustzijn en congruentie/ authenticiteit ontwikkelen
 • Innerlijke rust/ interne balans vinden
 • Dieper contact/ verbinding maken
 • Productievere overtuigingen ontwikkelen
 • Ambivalentie overwinnen
 • Intrinsieke motivatie mobiliseren
 • Zelfvertrouwen versterken
 • Interne blokkades opheffen/ faalangst overwinnen
 • Samenwerken in teams
 • Eigenaarschap ontwikkelen

Effect

Wat de investering oplevert hangt af van de problematiek en de context waarin de ontwikkelvraag speelt. Komt een medewerker weer tot bloei, doordat deze heeft geleerd hoe grenzen beter aan te geven, dan ondervindt zowel de medewerker als de organisatie daar direct voordeel van. Leert een verkoper door het versterken van persoonlijk leiderschap meer sturing aan te brengen in gesprekken, dan levert dit commercieel resultaat op. Als de CEO bij zichzelf blokkades opheft waardoor hij of zij makkelijker in contact kan treden met groepen medewerkers, dan heeft dit een positieve uitwerking op de cultuur van de organisatie en haar klanten.

Ook ervaren wat 1PK Coaching voor jou of jouw team kan betekenen? Bel met 06 36463929 of mail naar info@meestersvanschier.nl. Ook als niet zo duidelijk is wat er speelt.

Overweeg eens om succes te versnellen door 1PK coaching te combineren met de mogelijkheid van het analyseren van aanwezig talent en het gericht trainen van vaardigheden.

Categorieën: Geen categorie